Метрото свързва 70% от София

23624
Метрото свързва 70% от София

Метрото ще свързва 70% от територията на София след 2015 г., съобщи столичният градоначалник Йорданка Фандъкова. Сега се прави разширението на първия лъч до летището, през март се очаква да почне и пробивът към „Младост 4”, а от там до Околовръстното в района на „Икеа”. Ще има и трети лъч - от „Ботевградско шосе” до „Овча купел” и Околовръстното. Така след няколко години близо 400 000 столичани ще се возят всеки ден в метрото.

Трасето от бул. „Цариградско шосе” до летището ще е дълго 5 км и ще има 4 метростанции. Крайната спирка ще е само на 10 м от терминал 2 и ще има топла връзка с него. От метрото ще се разкрива панорамен изглед към пистите.

Паркираме безплатно до метрото срещу персонализирана карта

Нови цени и условия за паркиране в трите буферни паркинга на столичното метро ще бъдат въведени от 1 февруари. Това съобщиха от пресцен...

Нова отсечка от „Младост 1” до Бизнес парк София ще поема по 45 000 пътници дневно и ще има 3 метростанции. Трасето ще е дълго 2,7 км. Двата нови участъка ще са готови до март 2015 г., съобщава “Монитор”.

„Първоначалната стойност на двата проекта беше 148 млн. евро, но благодарение на конкуренцията при търговете, цената падна до 115 млн. евро”, похвали се Фандъкова. Със спестените пари се проектира разширение на втория лъч на метрото до кв. „Хладилника”, където се планира още една спирка - на ул. „Сребърна”.

Столичният „Метрополитен” има няколко готови проекта, благодарение на които подземната железница ще стане по-дълга с още 22 км. „За тях ще се търсят пари от ЕС и ще се правят в периода 2014 - 2020 г.”, обясни шефът на метрото инж. Стоян Братоев. Ключовият е изграждането на третия лъч от бул. „Ботевградско шосе” през жк „Овча купел” до Околовръстното шосе. Очаква се да струва 720 млн. евро. То ще е дълго 17 км и ще качи още 169 000 пътници дневно. По-голямата част от третия лъч ще бъде открита. „Токът, който ще ги задвижва, ще тече отгоре и затова надземната му част ще бъде отделена само шумозаглушаващи стени”, обясни инж. Братоев, цитиран от БЛИЦ.

Третият метродиаметър ще тръгва от колелото на трамвая на бул. „Ботевградско шосе”, ще има 3 метростанции по бул. „Владимир Вазов”, една при театър „Зад канала”.

Ще ползваме телефоните си в новото метро от лятото

От лятото GSM-ите ще могат да се ползват по втория лъч на метрото от „Надежда” до „Лозенец” и по продължението ...

Следващата ще е на Орлов мост, като тя ще има връзка с първия метролъч. Станцията при НДК пък ще се свързва с втората линия на метрото от „Надежда” до „Лозенец”. От НДК третият лъч продължава към кръстовището на булевардите „България” и „Гешов”. Тук ще има връзка с естакадата и трамвайното трасе. След това подземната железница ще мине през „Красно село” и „Овча купел” и ще стигне до Околовръстното. Последната спирка ще е при жп линията София – Перник и там ще бъде открита нова гара.

Другите нови проекти са метрото да стигне кварталите „Хладилника” и „Илиенци”, да навлезе още по-навътре в „Люлин”, а третият лъч да се отклони през „Слатина” и „Бъкстон”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини