Възпитаник на бургаската математическа гимназия втори в света

21326
Възпитаник на бургаската математическа гимназия втори в света

Бургас и България имат нов повод за гордост – единадесетокласникът от бургаската природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” Тодор Марков извоюва сребърен медал на най-престижното и трудно математическо състезание в света – международната олимпиада IMO 2012.

Домакин на 53-тото издание на най-прочутото математическо състезание бе Мар дел Плата, Аржентина. Уникалното за международната олимпиада е, че тя не е за участници от определена възраст и клас. 100 различни държави бяха представени на състезанието от националните си отбори, с общ брой на всички участници 548. Българската шестица с ръководители проф. Николай Николов и проф. Петър Бойваленков бе съставена от най-добрите ни математици. Отсяването стана след 3-тия кръг на националната олимпиада по математика и още две контроли. Два дни по четири часа и половина всички състезатели се трудиха над общо 6 задачи, подбрани от авторитетното международно жури на IMO 2012. Българчетата спечелиха общо 1 златен, 2 сребърни и 2 бронзови медала.      

Българче сред най-добрите математици

Българин от Бургас е най-добрият математик от шести клас, представил се на Петия математически фестивал „Золотое руно”, кой...

Бургаският медалист Тодор Марков е приет след 4-ти клас без изпит в ПМГ Бургас – печели организирано от гимназията състезание с отличен успех. Оттогава в продължение на 7 години той неспирно работи, защото разбира, че само талант не е достатъчен, а трябват целенасочени усилия и желание да се развиваш и да надграждаш постоянно. За него математиката е мироглед и карма, която шлифова и доразвива в училище с помощта на преподавателите и съучениците си. Баща му и брат му също са възпитаници на престижното училище, а майка му е завършила математическа гимназия в Пловдив. Тошко признава, че пътят до подобно върхово постижение е дълъг. Зад гърба си той има безброй участия в национални и международни състезания – сред които в Русия, Хонг Конг, Южна Корея, Индонезия, Босна, Румъния  и разбира се, много награди.

„Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” Бургас прави всичко за своите възпитаници”, вълнува се г-жа Йовка Николова, преподавател в гимназията и учител на Тошко. „Организираме специализирани лагер-школи по математика, постоянно оптимизираме методологията на преподаване, винаги сме на разположение на учениците, когато имат нужда от нас. Имаме още много идеи за развитие талантите и инвестиция в нашите деца чрез различни уъркшопове и обучения и сме отворени за съфинансиране с оглед реализацията им,” коментира тя. 

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com